FAQ -mediatoistimet

Mikä on mediatoistin ja mitä hyötyä siitä on (mediasoitin, verkkotoistin, verkkosoitin)?
Missä voin käyttää mediatoistinta
Mitä ovat tyypilliset käyttätarkoitukset?

Miten on kuvan- ja äänenlaatu?
Mitä eroa on eri malleilla?
Missä malleissa on sisäinen kovalevypaikka?
Mihin malleihin saa sisäisen DVD/CD aseman?
Mitä vaihtoehtoja on laitteiden pois päältä kytkemiseen?
Miksi valitsisin juuri Egreat mediatoisimen?

Mikä on mediatoistin ja mitä hyötyä siitä on (mediasoitin, verkkotoistin, verkkosoitin)?
Mediatoistimen päätarkoitus ja hyöty on toistaa lähes kaikkia kuva-, ääni- ja videoformaatteja (lähiverkon, internetin, ulkoisten ja sisäisten medioiden kautta). Verkko/mediatoistimet helpottavat ja yksinkertaistavat sellaisten viihdemedioiden ja tiedostoformaattien käyttöä, joiden toistoon on aiemmin vaadittu tietokonetta. Kytket toistimen vain TV:n/videotykkiin ja tarvittaessa erilliseen äänijärjestelmään.

Missä voin käyttää mediatoistinta?
Mediatoistimia voit käyttää useissa tiloissa ja käyttötarkoituksissa asunnoissa, toimistoissa, näyttelyissä, oppilaitoksissa ja info/demo kioskeissa. Myös monihuonejärjestelmät ovat yleistyneet. 12V ja hyvin pienen virrankulutuksen ansiosta laitteet sopii hyvin myös auto- ja venekäyttöön.

Mitä ovat tyypilliset käyttötarkoitukset?
Suurin osa asiakkaista haluaa tietokoneen sijasta suoratoistaa standard/teräpiirtovideoita TV:hen tai videotykkiin kyteketyllä mediatoistimella. Ohessa katsotaan myös digikuvia ja kuunellaan musiikkia. Monet käyttävät toistinominaisuuksien lisäksi laitetta myös mediapalvelimena ja verkkokiintolevynä. Näin laite toimii koko kodin/laitoksen yhteisenä hyvin ekologisena tietovarastona, joka kulkee tarvittaessa kätevästi myös mukana.

Myös monihuonejärjestelmät ovat yleistyneet eli laitteita voi olla useissa eri huoneissa/tiloissa, jolloin yhteys onnistuu tarvittaessa langattomasti. Toiset ovat hankkineet toistimen lähinnä tallentavan digiboxin tilalle käyttäen TVkaista miniselain palvelua tai laitteiden sisäisiä digivirittimiä. Esim. R3A mallissa TV-ohjelmat voidaan tallentaa tallentavien digiboxien tapaan laitteen sisäiselle kovalevylle, josta ne ovat saatavana kaikkien lähiverkkoon kytkettyjen toistimien ja tietokoneiden kesken. Suurena etuna siis perinteiseen tallentavaan digiboxiin on tallenteiden katseleminen eri tiloissa/huoneissa. Lisäksi tallenteet (.TS) ovat helppo kopioda tai siirtää Egreatista toiseen tallennemediaan.

Toistimilla pääsee lisäksi moniin suosittuihin internetpalveluihin, jotka tarjovat videoita, kuvia ja musiikkia.

Laitteet sopivat myös erilaisten esitysten näyttämiseen (kuvat, videot, musiikki, html-sivut), joilla esim. edistetään muiden tuotteiden ja palveluiden myyntiä. Media voi olla paikallisesti, lähiverkossa tai internetissä. Keskitetty info-TV järjestelmä on täten myöskin mahdollinen. Koulutuskäyttöön ja oppilaitoksiin laitteet sopivat myöskin hyvin yksinkertaistaen median esittämisen eri tiloissa, jolloin tietokonetta ei välttämättä tarvita lainkaan.

Miten on kuvan- ja äänenlaatu?
Toistimien tarjoama kuvanlaatu on erittäin korkeatasoista (HDMI 1.3 1080p24, manuaalivalinnat/automaattinen) ja laitteet tukevat monikanavaformaatteja jopa HD-ääniä (Realtek laitteet myös 2010 syksyn FW myötä). Automatiikan lisäksi laitteiden ulostuloasetukset äänen ja kuvan osalta voi määrittää manuaalisesti lukuisista vaihtoehdotakista. Laitteiden videopiirit ovat erittäin tehokkaita ja ladukkaita. Esim. DVB-Tn virittimellä varustetuttu toistin tarjoaa erittäin hyvän digikuvan. Täten ne kelpaavat myös hyvin vaativillekin käyttäjille monipuoliseen käyttöön.

Mitä eroa on eri malleilla?
Egreat tarjoaa useita malleja eri käyttötarkoituksiin ja mieltymyksiin. Mallisto jakautuu 6:ään eri piirin/alustan kesken, joiden sisällä suurimmat erot ovat kotelon tyypissä ja liitännöissä (katso tarkemmat tekniset tiedot tuotesivulta):
SMP8635: M31B/M32B/M33A/M34A
(EG-M3x -sarja Syabas NMT)
- Monipuoliset lähiverkko/internetpalvelut
- Lukuisia lisäohjelmia mm. jukeboxit ja mahdollisuus muokata käyttöliittymää
- TVkaista tuki
- "Kypsä järjestelmä"
- HD-äänien tuki (läpivienti)
- Mallien vertailu oheisesta kuvasta
SMP8643: EG-S2/S5 (A1080)
- Edistynein, tehokkain ja nykyaikaisin alusta mm. Blu-Ray tuki
- Tukee myös 3:n osapuolen Popcor Hour C-200 ohjelmistoa: edistyneet ominaisuudet NMT ohjelmistoineen, sisäänrakennettu nettijukebox ja mahdollisuus lukuisiin lisäohjelmiin/kustomointiin
- Kehittyneempi ja tehokkaampi alusta kuin 8635
- Blu-ray levyjen tuki ulkoisella asemall (myös kaupalliset)
- TVkaista ja Nettidibiboksi tuki (vain PHC C-200 FW:lla)
- Kattava HD-äänien tuki (läpivienti)
- Kehitys aktiivista
- Mallien vertailu oheisesta kuvasta
SMP8655: EG-S1A, S7
- Kehittyneempi ja tehokkaampi alusta kuin 8635 uusitulla käyttöliittymällä
- Blu-ray levyjen tuki, rakenne ja ISO ei kaupalliset materiaalit (ilman kopiosuojausta)
- HD-äänien purku/läpivienti (muissa vain läpivienti)
- Laaja tekstitystuki mukaan lukien BD sisäinen ja ulkoinen
- Kehitys aktiivista
- Mallien vertailu oheisesta kuvasta
Realtek 1073: R1/R1B/R2A/R4A/R6A
- Edullinen, nopea ja helppokäyttöinen
- Blu-Ray ISO/kansiorakenteen tuki simple navigation -tominto perusvalikot mm. ääni/tekstitysvalinnat
- Rajoittuneet lähiverkko/internetpalvelut, mutta riittävät useimmille.
- Ei juurikaan lisäohjelmia tai muokkausmahdollisuutta
- Kehitys aktiivista
- HD-äänien tuki läpivienti (tulossa pian uuteen FW:een)
- Mallien vetailu oheisesta kuvasta
Realtel 1283: EG-R3A (2*DVB-T)/R4B
- Kuten EG-Rx sarja, mutta monipuolisemmat toiminnot. Vain R3A:ssa digivirittimet 2*DVB-T.
- Ulkopuolisesta lähteestä tallennus
- Opera internetselain
- Kehitys aktiivista
- HD-äänien tuki
- Mallien vetailu oheisesta kuvasta
EG-M1 M-Star tallentava digibox/mediatoistin DVB-T
- Perus mediatoistin ja tallentava digiboxi kun USB muisti liitetty
- Ei lähiverkko/internetpalveluita
- Formaattituki rajoitetumpi, mutta käsittää yleiset mm. mkv.

Missä malleissa on sisäinen kovalevypaikka?
Egreat mallistossa lähes kaikiiin malleihin sopii kovalevy laitteen sisään ja osassa myös ulkoisesti (SATA ext): R2A/M31B/M32B/M33A (3,5"), R1B/R4A/R4B/S5A (2,5"+SATA ext) ja S2/S7A/R3A (3.5"+SATA ext). Kovalevyn asennuksen myötä laite toimii mediapalvelimena/verkkokovalevynä ja mahdollistaa laajennettavuuden mm. lisäohjelmien asennuksen.

Mitkä mallit tukee DVD/CD/Blu-Ray asemia?
Ainoastaan M32B saa sisäisen DVD/CD aseman. Kaikkiin muihin saa ulkoisen USB DVD/CD aseman.  Blu-Ray asemia ja kaupallisia levyjä tuettuja malleja on tällä hetkellä SMP8643 pohjaiset S2 ja S5 (A1080). Myös SMP8655 S1A soittaa ei kaupallisia Blu-Ray levyjä. VisualPro valikoimissa ei ole asemia, mutta niitä saa esim. jälleenmyyjiltämme.

Mitä vaihtoehtoja on laitteiden pois päältä kytkemiseen?
Laiteet voidaan pitää päällä jatkuvasti, koska ne kuluttaa vain vähän virtaa (esim. M34A idle 12W ja rasitus 16 W) ja on heti käytettävissä. Osasssa malleista on käytössä automaattinen virransäästötila. Haluatessasi voit kuitenkin kytkeä laitten standy tilaan vähentääksesi virrankulutusta, jos kaukosäätimessä tämä toiminto on. Kaukosäätimestä laitteen saa kokonaan pois päältä (käynistyminen kestää 20-50 sec). Laitteen takana on monissa malleissa myös virtakytkin, josta virran saa katkaistua kokonaan. Huomaa ,että jos R3A:n asetus valikossa safe shutdown-turvallinen sammutus on päällä, laitteen sammutus on estetty kaukosäätimen virta-napista, jotta tallennukset eivät katkeaisi vahingossa (2 kertaa painamalla sammuu tosin).

Miksi juuri Egreat mediatoistin?
Egreat on keskittynyt pelkästään verkko/mediatoistimiin. Monet muut valmistajat, joiden valikoimissa mediatoisimet ovat vain yksi tuoteryhmä muiden joukossa, eivät jukaise usein päivityksiä tai lakkaavat vanhojen tuotteidensa päivittämisen kokonaan ja tuovat vain usein markkinoille korvaavan tuotteen. Egreatin osalta näin ei ole vaan valmistaja kehittää jatkuvaasti uusia ja myös vanhoja malleja. Myös käyttäjien tarpeet ja toivomukset huomioidaan.

Egreat laitteet ovat laadukkaita, helppokäyttöisiä ja monipuolisia. Valikoima on laaja soveltuen moneen tarkoitukseen ja käyttäjän mieltymyksiin. Liitännät ja laajennettavuus esim. kovalevyn asennuksen osalta on omaa luokkaansa. Egreat toi myös ensimmäisena markkinoille USB 3.0 liitäntäiset toistimet (R4A, R4B, A1080). Valmistaja kehittää aktiivisesti laitteita ja ohjelmistoja. Myös VisualPro osallistuu Egreat laitteiden ohjelmistojen ja palveluiden kehitykseen esim. mainio TVkaista miniselain ja Nettidigiboksi IPTV-toteutus ja suomenkieliset valikot (suurin osa malleista). Uusimmat ohjelmistot löytyvät valmistajan lisäksi myös yleensä tuki-sivultamme. Lisäksi VisualPro, asiakkaat ja muut lukijat voivat käyttää tukipalveluita ja saada hyödyllistä tietoa laitteista ja palveluista suomalaisella www.mediatank.fi foorumilla. Tunnetut jälleenmyyjämme luottavat myös Egreat toistimiin. Kaikilla malleilla on 1 v. takuu - mainittakoon, että vikaantumisprosentti laitteille ja komponenteille on erittäin harvinaista. Ohjelmistopäivitykset ja oikeat asetukset korjaavat useiammat "viat".